انواع لوله‌های انتقال آب

  • لوله‌های پلی اتیلن دوجداره‌ی کاروگیت
  • پلی­اتیلن کورتیوب­ دار
  • لوله‌های بتن پلیمری
  • لوله های PVC
  • لوله های GRP
  • لوله‌های بتنی
  • لوله‌های فولادی
  • لوله‌های سفالی
  • لوله های چدن نشکن
  • لوله های آزبست سیمانی

 

لوله های پلی اتیلن دوجداره‌ی کاروگیت

لوله­ های دوجداره­ ی پلی­ اتیلن یا همان لوله­ های کاروگیت به لوله­ هایی گفته می­ شود که دارای دوجداره، یک لایه­ ی بیرونی با شکل ظاهری موج دار و یا به عبارتی حلقه­ حلقه و یک لایه­ ی درونی که دارای سطحی صاف می­ باشند و جهت عبور سیالات با ماهیت­ های فاضلابی اسیدی یا بازی و پساب­ های صنعتی مورد استفاده قرار می­ گیرند. لوله­ های کاروگیت، فشار بار داخلی ندارند یعنی سیال در حال عبور از داخل این لوله­ ها دارای فشار بار داخلی نیست و این لوله­ ها عملاً به عنوان یک جوی زیرزمینی وظیفه ­ی انتقال سیالات مایع را به عهده دارند. قابل ذکر است که به دلیل استحکام بالای لوله‌های کاروگیتی، این نوع لوله‌ها، کلیه­ ی فشارهای سطحی و زیرسطحی اعم از بار زنده و مرده را در زیر سطح زمین متحمل می­ شوند و علت این حلقه­ حلقه شدن سطح لوله به دلیل استحکام بخشی به لوله می­ باشد.

 

لوله های پلی اتیلن کورتیوب دار

به طور عموم به لوله­ هایی گفته می­ شود که به صورت پیچشی تولید گردد و فضای داخلی پروفیل، لوله­ ای به شکل خرطومی از جنس پلی‌پروپیلن مقاوم‌سازی و شکل­ دهی شده باشد. در اصطلاح به این لوله­ ی خرطومی، کرتیوب گفته می­ شود. کرتیوب که دمای ذوب بالاتری نسبت به پلی­ اتیلن دارد باعث می­ گردد تا بتوان شکل دلخواه را برای پروفیل تولید نمود. مضاف بر این، در این نوع لوله امکان تولید در چند مرحله نیز وجود دارد که باعث می­ گردد بازه­ ی تولیدات لوله با مقاومت­ ها و شکل­ های مختلف افزایش یابد. شکل و نحوه ­ی تولید لوله­ های کرتیوب مشابه لوله­ ی کاروگیت می­ باشد با این تفاوت که کرتیوب لایه­ ی داخلی نداشته و مواد اولیه­ ی مصرفی پلی­ پروپیلن می­ باشد. با توجه به این مورد که اکثر موارد مورد استفاده از این لوله­ ها در سایز­های بزرگ می­ باشد، امکان بازدید از داخل لوله­ ها وجود دارد.

 

لوله های بتن پلیمری

لوله­ های بتن پلیمری برای کاربردهای مختلف متناسب با شرایط سخت آب و هوایی در اقصی­ نقاط­ جهان، در سایزهای متنوع برای دو نوع کاربرد ساخته می­ شوند. مزیت ویژه­ای که لوله­ های بتن پلیمری دارند در نحوه­ ی جای گذاری آن­ها است. بدین­ صورت که این لوله­ ها نیاز به بستر­سازی خاصی نداشته و امکان جای گذاری آن­ها بصورت پایپ­ جکینگ و میکروتونلینگ وجود دارد. لوله­ های بتن پلیمری در اقطار گوناگون با روش قالب­ ریزی و با دقت ابعادی بالا با قالب ریخته­ گری فولادی تولید می­ شوند و به علت دارا­بودن بالاترین خواص مکانیکی و طول عمر بسیار بالا، تنها انتخاب مناسب برای روش لوله ­رانی (پایپ­ جکینگ و میکروتونلینگ) و روش لوله­ گذاری (ترانشه باز) می­ باشند. از مهم­ترین فاکتورهای کاربردی که باید در هنگام انتخاب نوع لوله ی انتقال فاضلاب مورد توجه قرار گیرند، می­توان به فاکتورهای زیست­ محیطی، اقتصادی، سازه­ای و هیدرولیکی اشاره کرد.

 

لوله های PVC

پلی­ وینیل ­کلراید یا پی.وی.سی یکی از پلاستیک‌های مورد استفاده در جهان است و مصرف جهانی آن هر ساله 5 درصد افزایش می‌یابد. لوله‌ی­PVC  در سیستم‌های آبیاری خطوط زهکشی استفاده می‌شود و گزینه­ ی اصلی می­ باشد. نصب و اجرای لوله­ ی PVC بسیار ساده است و به آسانی به قطعات کوچک برش داده می شود و می‌توان آن را با چسب و یا حرارت ثابت کرد و آن را جایگزینی با کیفیت عالی برای انواع لوله‌های فلزی دانست.

 

لوله های GRP

لوله­ های GRP اولین بار در سال 1948 تولید گردید. اولین مورد مصرف این لوله­ ها که هنوز هم عمده ­ترین مصرف­ کننده­ ی آن است، صنایع نفت می­ باشد. لوله ­های GRP دارای یک ساختار کامپوزیتی از رزین، الیاف شیشه و مواد دیگر می‌باشند. این لوله‌ها در مواردی مانند انتقال آب، جمع‌آوری فاضلاب، جمع­ آوری آب‌های سطحی، انتقال آب دریا، شبکه‌های آبیاری و زهکشی، فاضلاب‌های صنعتی، نیروگاه‌ها، صنایع نفت و پتروشیمی، صنایع شیمیایی و سایر موارد کاربرد دارند. لوله­ های GRP از نظر روش تولید به دو نوع روش الیاف پیچی و روش ریخته گری گریز از مرکز تقسیم‌بندی می­ شوند.

 

لوله های بتنی

لوله­ های بتنی که در شبکه­ های جمع­ آوری و خطوط انتقال فاضلاب و آب باران مورد استفاده قرار می­ گیرند، در دو نوع ساده و یا مسلح می‌باشند. لوله­ های بتنی فاضلابی در اقطار مختلف برای شبکه‌های جمع­ آوری، خطوط انتقال و حتی خطوط پمپاژ فاضلاب کاربرد وسیعی داشته­ اند. امروزه و با توسعه­ ی صنایع پتروشیمی و تولیدات وسیع لوله­ های پلی­ اتیلن، استفاده از لوله­ های بتنی برای شبکه­ ی جمع­ آوری فاضلاب و خصوصاً در اقطار تا 400 میلی­متر که به طور متوسط حدود 80 درصد طول شبکه­ های جمع­آوری فاضلاب را تشکیل می­ دهند، به شدت کاهش یافته و لوله­ های پلی ­اتیلن جایگزین آن­ها گشته است.

 

لوله های سفالی

استفاده از لوله‌های رسی دارای قدمتی پنج هزار ساله است. البته تغییرات مهمی در روش تولید و همچنین نوع رس به­ کار رفته در این لوله‌ها به وجود آمده است که این تغییرات، به نوبه­ ی خود بر ویژگی‌های مثبت لوله­ ی تولید شده تأثیر می‌گذارد. این روش که ترکیبی از روش­ های کوزه ­ای و زیر­سطحی است، مبتنی بر استفاده از لوله­ هایی است که به روش زیر­سطحی در عمق خاک کاشته می­ شوند اما جنس آن­ها به جای لاستیک سفال بوده و از ساز و کار اختلاف سطح برای هدایت آب در آن­ها استفاده می­ شود. لوله­ ی سفالی محصولی است غیر متخلخل با مقاومت بالا در برابر نفوذ­پذیری و خوردگی، عمر بسیار طولانی و استحکام مکانیکی قابل­ توجه که به ­واسطه­ ی ویژگی‌های برجسته­ ی آن، یکی از گزینه‌های ممکن در خطوط فاضلاب می‌باشد.

 

لوله های چدن نشکن

در سال 1940، چدن نشکن با استحکام بالاتر و مقاومت خوردگی مشابه چدن خاکستری به بازار معرفی گردید. مطابق مطالعات تجربی انجام شده در طی 50 سال اخیر، طول عمری در حدود 100 سال برای لوله­ های چدن نشکن برآورد شده است. استفاده از لوله­ های چدن معمولی در شبکه‌های جمع­ آوری فاضلاب در گذشته بسیار مرسوم بوده ولی در حال حاضر و به دلایل عدیده، از جمله سنگین­ بودن وزن آن­ها و وجود لوله ­های بهتر و مقاو­م ­تر، منسوخ گشته است. استفاده از این لوله­ ها در شرایط فعلی عمدتاً محدود به لوله­ های فاضلاب داخل تأسیسات و ساختمان­ ها می­ باشد. لوله ­های چدن نشکن در حال حاضر فقط در برخی از تأسیسات و ابنیه­ ی ­فاضلاب، مانند تلمبه­ خانه­ ها، تصفیه­ خانه ­ها و یا خطوط پمپاژ و ندرتاً خطوط انتقال فاضلاب کاربرد دارند.

 

لوله های آزبست سیمانی

لوله­ های آزبست سیمان از مخلوط سیمان پرتلند با الیاف آزبست (پنبه­ ی نسوز) تولید می­ شوند. این جنس لوله از سال 1931 میلادی در آمریکا و از چند سال قبل از آن در سایر کشورها و خصوصاً ایتالیا مورد مصرف قرار گرفته است. بر طبق مصوبه­ ی شورای عالی حفاظت محیط زیست در دوم مرداد 1379، مصرف آزبست در ایران از اول مرداد 1380 ممنوع شده است. در تبصره­ ی این مصوبه آمده است که در صورتی که پس از 4 سال محرز شود که برای تولید لوله­ های آزبست سیمانی از نظر فنی، اقتصادی و زیست­ محیطی جایگزین مناسبی برای آزبست یافت نشده است، این تصمیم در مورد لوله­ های آزبست سیمانی قابل تجدید نظر خواهد بود. امروزه با جایگزین­ شدن لوله ­های پلی­ اتیلنی و پی.وی.سی و به­ دلیل محدودیت­ هایی از جمله محدودیت تولید طول­ های مختلف و قطر­های مختلف، در کشور ما استفاده از این نوع لوله ­­ها تقریبا منسوخ گردیده است

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *